Blog 5 Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Wat regent het veel en wat is het koud! Toch maar blijven oefenen (deze opname is van januari 2021). Ik neem graag de volgende oefeningen met jullie door. We hebben tijdens de les gewerkt aan het aanspannen van de buikspieren en het optillen van de benen door over balkjes heen te stappen. Met deze oefening train je de laterale en functionele spierketens van het paard. Dit betekent dat wanneer je de balkjes in een volte neerlegt de zijwaartse buiging van het paard versterkt wordt en door het hoger optillen van de benen worden de beenspieren versterkt.
Let erop als je zelf thuis gaat oefenen dat je niet meteen fanatiek een uur lang over de balken gaat stappen! Het is een voor het paard echt hard werken. In het begin is 20 minuten oefenen met af en toe over de balkjes stappen voldoende. Veel plezier!

Oefening 1
lang maken van de nek en zijwaarts inbuigen. Het is voor veel paarden erg moeilijk om de bovenlijn te ontspannen. Geef lichte druk op het neusbot van het paard richting het borstbeen. wacht geduldig tot het paard zijn hoofd laat zakken. Op de video laat Savanna haar hoofd direct zakken op lichte druk. Dit heb ik dan ook al oneindig veel geoefend. Blijf oefenen en heb geduld. Zodra het paard recht naar beneden zakt en enkele seconden hier kan blijven kan je het paard rustig vragen om de hals in te draaien naar rechts of links. Uiteindelijk voer je de oefening uit met de neus op borst hoogte omdat dit is waar je de neus wilt hebben tijdens het rijden voor de juiste aanspanning van het zaagboog mechanisme (buikspieren aangespannen rugspieren spannen aan en laten weer los in de beweging).

Met de volgende oefening leer je het paard bewust gebruik te laten maken van 4 benen. Het paard leert zijn gewicht van voor naar achteren te verplaatsen. Oefen steeds korte stukjes en neem elke training deze oefening een minuut of 3 mee. Op deze manier ga je merken dat je steeds wat vooruitgang boekt. Wissel ook eens met het andere been voor. Je gaat merken dat niet alleen mensen maar ook dieren een voorkeurs been hebben. Links voor is soms net even wat ingewikkelder dan rechtsvoor of andersom. Je vraagt eerst weer lichte druk op het neusbot zodat het paard de hals laat zakken. vervolgens gebruik je de zweep om via het borstbeen druk te geven naar achteren. Heeft het paard zijn gewicht naar zijn achterbenen verplaatst? Vraag nu weer het gewicht naar de voorbenen te verplaatsen door een aanwijzing met de zweep te geven hoog bij de schouder. Het is de bedoeling dat het paard zijn benen niet verplaatst. Mocht dit in het begin wel gebeuren? Geen probleem, wees tevreden, je paard heeft gereageerd op wat jij hebt gevraagd!

Werken met de balkjes
Begin in stap op de volte links en rechtsom door een aantal keren over de balkjes heen te stappen. Gaat dit goed en tilt je paard netjes zijn benen op? Dan kan je bijvoorbeeld overgaan op de oefening op het filmpje. Stap linksom over het eerste balkje heen en maak een buigingwissel naar rechts. Maak een mooie ronde kleine volte en stap nu weer over de balkjes heen. Doe dit links en rechtsom. Herhaal bijvoorbeeld de eerste keer 5x links en 5x rechtsom.

Veel plezier met deze oefeningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *