
Myofascial Equine Therapy
Als gekwalificeerd M.E.T. therapeut behandel ik paarden volgens het myofasciale behandelprotocol van Andrea Schachinger. Het behandelprotocol van M.E.T. is zeer uniek omdat Andrea één van de eerste is geweest die zich heeft verdiept in de spierketens en fascia van het paard. Dit protocol is dan ook gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebeid van spierketens en fascia.
Voorafgaand aan de behandeling beoordeel ik door middel van een bewegingsanalyse en palpatie waar de blokkades zich bevinden in het lichaam. Vervolgens worden deze verklevingen, triggerpoints en spierspanningen behandeld met een tool in de verschillende spierketens van het paard. Deze aanpakt zorgt voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Daarnaast kan er ook aandacht besteed worden aan houding en zit van de ruiter, stretch oefeningen voor het paard (of ruiter), ondersteunende oefeningen naast het paard, Indien nodig wordt er geadviseerd het gebit, de hoeven en het zadel te laten beoordelen door een professional.
In de eerst volgende 2 tot 3 dagen na de behandeling moet uw paard rust hebben. Dit heeft te maken met de gevoeligheid van de triggerpoints die zijn losgemaakt. Uw paard mag de 2e en 3e dag wel actief herstel krijgen. Dit houdt in dat u met uw paard 20 minuten kan stappen aan de hand of het paard aan de longe kan laten lopen. Ook is het belangrijk dat uw paard op de dag van de behandeling zelf geen zware training heeft ondergaan, geen inentingen heeft gehad of andere medicatie.
Door middel van de M.E.T. behandelmethode ben ik in staat uw paard zo optimaal mogelijk te laten bewegen. U kunt mij inzetten wanneer u bewegingsproblemen ervaart met uw paard. Als M.E.T. therapeut stel ik geen diagnoses. In sommige gevallen is het belangrijk dat uw paard eerst wordt gezien door een dierenarts. Het maakt niet uit of u alleen recreatief rijd of wedstrijd gericht. De M.E.T. methode kan u en uw paard veel vooruitgang bieden als het gaat om optimaal bewegen.
-
doorbloeding geven aan triggerpoints waardoor de spier zijn functie terugkrijgt
-
optimaliseren van de samenwerking van verschillende spierketens
-
optimaliseren van de mobiliteit van gewrichten
-
optimaliseren doorbloeding van het bindweefsel
-
bevorderen van het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam
-
soepeler bewegen
-
terugbrengen van de spiertonus (spanning in de spier normaliseren)
-
wat uw paard niet kan vertellen maar wel kan voelen; minder pijntjes tijdens bewegen, minder stijfheid, meer bewegingsvrijheid

