Blog 4 Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Na een korte zomerstop heb ik afgelopen week weer les gehad met Savanna. Helaas heeft Savanna veel last gehad van de warmte, we hebben weinig kunnen doen en hebben pas sinds 2 weken de training weer opgepakt. Tijdens de les zijn we verder gegaan met het oefenen van de travers zowel linksom als rechtsom waarbij de buitenschouder gevraagd wordt om van de hoefslag af te komen. Veel paarden hebben hier moeite mee omdat ze de omheining als steun gebruiken. Ook Savanna vindt dit erg moeilijk en het is weer duidelijk te zien hoe zij de buiging in haar hals inzet om te compenseren in haar bewegingen.

Traver rechtsom, op de video is te zien dat we een traver inzetten op de rechterzijde. Dit doe ik door de zweep boven het linker achterbeen te houden. Hiermee geef ik aan dat het linker achterbeen onder de massa moet treden. De zweep kan verplaatst worden naar de buitenschouder om deze een pasje van de hoefslag af te vragen. De zweep kan dan onder of bovenlangs (boven de schoft) de buitenschouder gebruikt worden. Op het filmpje is te zien dat de neus van het paard niet meer tussen de voorbenen blijft en de stelling inde hals toeneemt. Dit gebeurt uit compensatie omdat Savanna het erg moeilijk vindt om los te komen van de omheining.

Een andere manier om de schouders van de hoefslag af te vragen tijdens de traver is de oefening in te zetten op de binnenhoefslag. Wanneer je dit doet ben je namelijk al van de hoefslag af en kan het paard deze minder gebruiken als steun. Ook deze oefening hebben we een aantal keer rechts en linksom herhaald en de uitvoering werd steeds beter.

Voor deze oefening is veel geduld nodig en herhaling. Vergeet niet dat het voor het paard erg moeilijk is om deze oefening uit te voeren.

We zijn de les geëindigd met de klok oefening. Deze oefening staat beschreven in Blog 3. De staart of de neus wordt ‘vast gezet’ in het midden van de klok en vervolgens vraag je de schouders of de achterhand een pasje opzij te doen. Op het filmpje is te zien dat Savanna haar achterhand verplaats maar ook haar voorhand. Savanna wordt beloond omdat ze reageert op de hulp, tijdens de les wordt de oefening steeds meer verfijnd. Omdat dit de laatste oefening was merkte ik ook dat Savanna er moeite mee had. Haar hoofd zat vol van al dat nadenken. Vergeet niet dat een uur grondwerkoefeningen doen veel denk werk is voor het paard en dat je ze mentaal aan het trainen bent. Al met al weer een inspannende maar leuke les!

2 reacties op “Blog 4 Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *