Blog 3 Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Vandaag heb ik weer les gehad van Joëlle de Sterke (JDSHorsetraining). Het was een hele gave les waarin ik weer veel nieuwe dingen heb geleerd. Hier ben ik de aankomende tijd nog wel even mee aan het puzzelen… Wat Savanna heel erg moeilijk vindt is haar rechterschouder hol maken en haar wervelkolom in de juiste stelling brengen voor de traver. Hier kom ik later op terug. We beginnen de les met de vierkante oefening met pionnen om het juiste staptempo te vinden en de passen te verruimen. Normaal gesproken moet ik Savanna actief houden, vandaag zat ze lekker in haar vel en moest ik haar juist wat meer verzamelen dan anders.

De afgelopen 4 weken heb ik weinig grondwerk met Savanna gedaan omdat ik haar een aantal keren zelf heb behandeld. Afgelopen februari ben ik gestart met een opleiding tot Myofasciaal Equine Therpist (M.E.T) of te wel spier- en bindweefseltherapeut voor paarden. Afgelopen winter hebben we alle theorie behandeld en nu is dan de praktijk aan de beurt. Tussen de behandelingen in heeft Savanna steeds 3 dagen rust. Daarna heb ik haar gereden zodat haar spieren opnieuw kunnen integreren in de bewegingen, ‘functie vragen’ noem ik dat. Ik heb haar iedere week 1 keer behandeld, daarna 3 dagen rust, daarna 2x functie vragen, daarna weer behandelen ect. Dit resulteerde in een prachtig resultaat van meer spieromvang rondom haar schoft en langs de wervelkolom. Ik zie dat zij losser in haar vel zit, ik voel dit met rijden en vandaag is het ook terug te zien in het grondwerken.

Vierkante volte stappen met pionnen. Voor deze oefening zet je 4 pionnen op 10 meter afstand van elkaar. Van de ene naar de andere pion is het tempo arbeidsstap, naar de volgende pion ruimestap, terug naar arbeidsstap en naar de volgende pion in ruimestap. Zo stap je een aantal keren rechts- en linksom (langs de buitenkant van de pionnen). Savanna verzette zich minder tegen het verruimen van de stap en reageerde op een enkele aanwijzing van de zweep. Normaal gesproken ging ze hier meer in verzet en wilde ze liever niet verruimen in stap. Het juiste tempo van de arbeidsstap was snel gevonden en dus tijd om de oefening iets moeilijker te maken. Joëlle vroeg mij in de bochten te verzamelen en op de lange stukken arbeidsstap te stappen. Ook dit ging heel goed voor de eerste keer!

De klokoefening
De oefening is bedoeld om de traver (en andere oefeningen) uiteindelijk los van de wand te kunnen uitvoeren doordat voor- en achterhand los van elkaar kunnen worden verplaatst.

De oefening gaat als volgt: de pionnen die nog steeds op 10 meter afstand staan van elkaar vormen als het ware een – op de grond liggende – klok Ik moest eerst Savanna haar staart in het centrum van de klok zetten en dan haar schouders verplaatsen tegen de klok in naar links (voor Savanna links) door met de zweep de hulp aan de buitenkant van de rechter schouder aan te bieden. Ja…dit is bijna hogere wiskunde! De staart moet in het centrum van de klok blijven, eerst de linker schouder een stapje opzij en dan de rechterschouder voor de linker schouder langs. De schouders heb ik 1 kwart tegen de klok in verplaatst, nu gaan we de schouders weer terug plaatsen. Daarna is de achterhand aan de beurt. De neus van Savanna staat nu vast in het centrum van de klok en ik vraag de achterhand een paar passen tegen de klok in te draaien en dan weer terug.

Het ging natuurlijk niet perfect en de staart of neus, bleef niet altijd in het centrum, maar zoals Joëlle uitlegt gaat het erom in eerste instantie dat er altijd gereageerd wordt (of moeite gedaan wordt) op de hulp die je aanbiedt. De verfijning komt later. Voor veel paarden is het moeilijk om zonder ondersteuning van de wand oefeningen uit te voeren en dat is waar het om gaat bij deze oefening. Heel moeilijk dus voor het paard om dit te leren!
Op de filmpjes is duidelijk te zien dat Savanna het heel moeilijk vind om haar achterhand en voorhand te verplaatsen. Hopelijk geeft het een goed beeld hoe je kunt beginnen met deze oefeningen. Mochten er vragen zijn, stel ze gerust!

stap rechtsom, verzameling in de bochten
stap linksom, verzameling in de bochten
stap met tempowisselingen
Losse oefening in stand, achterhand en schouders naar binnen vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *