Blog 2 Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Tijd om mijn 2e blog te schrijven, want ik heb inmiddels afgelopen dinsdag weer les gehad! Het was weer ontzettend leerzaam en ik deel graag met jullie wat wij hebben geleerd in deze les. Ik les ongeveer om de 4 weken bij Joëlle de Sterke van JDSHorsetraining. Deze les ging het over klein vragen en tevreden zijn met kleine stapjes. Laten we even opfrissen wat de sterke en minder sterke punten zijn van Savanna (21), mijn merrie waarmee ik bij Joëlle train.

Savanna heeft geen gemakkelijk lichaam. Ze heeft veel power tegenover wat minder souplesse en voorwaartse drang. Dit laatste wordt ook wel eens een flegmatiek paard genoemd. Het is van levensbelang voor de uitvoering van de oefeningen om haar actief bij de les te houden. Daarnaast is het belangrijk correct in te schatten wat ze wel en niet kan. Het kan namelijk zo zijn dat ze een oefening lichamelijk gezien echt niet uit kan uitvoeren. Of ze zou het eigenlijk wel moeten kunnen maar ze vindt het lastig om uit haar comfort zone te stappen en neemt zo zichzelf in bescherming. Het lijkt erop dat Savanna op dit moment rechtsgebogen is en dat zij het moeilijk vindt om haar linker achterbeen onder de massa te brengen. Haar linker voorbeen belast ze doorgaans meer dan haar rechter voorbeen.

Op de filmpjes zien jullie het uitvoeren van de Traver in stap zowel links- als rechtsom. Bij de Traver is het de bedoeling dat het buiten achterbeen in het spoor van het binnen voorbeen geplaatst wordt. Het is belangrijk de neus van het paard tussen de voorbenen te houden en een stelling naar binnen te vragen. Sinds een aantal weken kan Savanna de Traver steeds makkelijker uitvoeren zonder dat ze te schuin gaat of te veel afbuigt in haar hals. Het is duidelijk te zien dat linksom, wanneer het rechter achterbeen onder de massa moet worden gezet, de oefening soepeler verloopt dan rechtsom. Rechtsom is duidelijk te zien dat Savanna erg moet nadenken over het plaatsen van haar linker been. Ze vindt het echt zwaar en is haar linker achterbeen hier aan het trainen. Er is ook te zien dat ze actief bezig is met nadenken over wat ze doet en dat ze het begrijpt. Dit kan je zien doordat ze kauwt met haar mond.

Een andere opdracht deze les was een vierkante volte stappen. Er werden 4 pionnen geplaatst en we liepen hier omheen. Op deze manier kan je heel duidelijk zien of het paard naar binnen of naar buiten ‘valt’. In Savanna haar geval is te zien dat zij linksom meer gewicht draagt op haar linker schouder. Dit wil ik voorkomen omdat dit voor deze schouder zeer belastend is en omdat het binnen achterbeen nu niet de ruimte krijgt om onder de massa te stappen. Dus aan de slag… stappen en proberen juist in de hoeken de volte mooi rond te maken, daarna op de rechte stukken weer rechtuit. Vervolgens gingen we de oefening afwisselen door verschillende stap tempo’s per pion in te zetten. Van pion 1 naar 2 was arbeidsstap, van pion 2 naar 3 ruime stap, van pion 3 naar 4 arbeidstap, van pion 4 naar 1 verzamelde stap. Door middel van deze oefening leer ik het juiste tempo voor de arbeidsstap te vinden en door de afwisseling blijft Savanna actief.

Ondanks dat Savanna niet het meest briljante lichaam heeft kan ik heel duidelijk merken dat de dagen na het grondwerken zij onder het zadel veel fijner loopt. Ze is dan veel rechter en neemt gemakkelijk de juiste aanleuning aan. We genieten dan ook regelmatig samen van een heerlijke ontspannen buitenrit.

Heb je vragen? Stel ze gerust door een opmerking te plaatsen!
Wil je graag een filmpje zien van een bepaalde oefening? Vraag het gerust!

4 reacties op “Blog 2 Rechtrichten volgens de Academische Rijkunst

 1. Super leuk Vera kan ik het filmpje zien van de vierkante volte met pionen en hoe was het begin van de staptraver stapte ze toen ook al in met haar achterbeen of heeft ze dat geleerd en hoe dan want in stap is dat vest moeilijk toch 🤔🤔

  1. Hoi Akke, wat leuk dat je een berichtje stuurt!
   Ik ga bij het volgende blog de oefening met de vierkante volte op film toevoegen.

   De traver begin je te oefenen op de lange zijde, in stap. Je laat je paard dan met het hoofd naar buiten kijken (contrastelling; links om is dus stelling naar rechts) en vraagt het paard dan voorwaarts. De reactie hierop is dat het paard zijn of haar achterhand naar binnen draait en dan met het buiten achterbeen onder de massa stapt. Kan je je dat voorstellen?
   Wanneer dat lukt, ook al is het maar 1 stapje, is jou reactie je paard de hemel in prijzen!
   Hierdoor gaat je paard begrijpen wat je bedoeld en kan het paard steeds vaker het juiste antwoord geven op jouw vraag.

 2. Hoi Vera,
  Leuke blog met heldere uitleg wat je doet en waarom. De filmpjes maken heel duidelijk zichtbaar wat haar moeilijke kant is..
  Lekker verder trainen en haar verticale balans optimaliseren☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *